Genveje
Bliv medlem
Fiskekort/priser
Reserver en facilitet
Tilføj billed til galleri
Program første halvår 2020
Fiskevande
Hent FiskeØjet
Seneste nyt
Nyt FiskeØjet og program for første halvår 2020
16.12.2019 16:27 [læs mere]
Nyt FiskeØjet og program for efterår 2019
02.09.2019 11:16 [læs mere]
Nyt FiskeØjet og program for sommer 2019
02.05.2019 13:21 [læs mere]
Nyt FiskeØjet og program for forår 2019
21.12.2018 17:31 [læs mere]
Nyt FiskeØjet og program for efterår 2018
31.08.2018 14:40 [læs mere]
Nyt FiskeØjet og program for sommer & efterår 2018
30.04.2018 09:57 [læs mere]Ny hjemmeside under udarbejdelse.

Nyheder og beskeder fra bestyrelse vil blive slået op på Facebook indtil den nye side er klar.

Booking og galleri er stadig aktivt.

Mvh.
Bestyrelsen

Fra reklamer til karper
Skribent: Thomas Haggren Udgivet: 22.06.2006 08:50
Efter 23 års arbejde i nogle af verdens største reklame og marketing firmaer, var min sidste opgave en to års postering for at bestyre en af WWP’s kontor i Polen. To år, en polsk kone og en datter senere var jeg ejer af mit eget firma med en pæn omsætning, og ingen tegn på at tag tilbage til England. Alt gik godt indtil jeg blev syg og var nød til at trappe ned. Succes er tit efterfulgt af stress, specialet i marketing branchen!

Af Steve Whittle, alias Expat.
Tidligere trykt i Carp Addict, England.
Oversat af Ian M., efter tilladelse fra Steve.

Klik for at forstørre - Unichowo (Polen), Skælkarpe 11,0kg
Unichowo (Polen), Skælkarpe 11,0kg
For mange år siden, i '75, begyndte jeg at fiske efter karpe. Den gang havde jeg SS6 stænger, ombygede 'Heron' alarmer, og opvaskemiddels flasketopper som droppers! Meget anderledes end i dag hvor der er fabrikslavet alt. Trods det var der trøst at hente i mine erindringer. Så igen startede jeg at fiske - fiske efter karpe.

Mit blodtryk faldt og jeg slap af med stressen. Jeg begyndt at se på livet på en helt anden måde. Trods mit synspunkt på den korrupte, bureaukratiske og dårlige ledelse i polsk forretning, gik det op for mig at jeg boede i karpefiskeres Himmel!

Polen er et kæmpe land: 312.685 km2. Der er 9.300 søer og tusinde andre mindre dam/moser. Oven i det er der 4 store floder; Wisla, Odra, Bug, og Warta. Selvom det er så stort et land, er kun 19 % klassificeret som by område! 65 % af befolkningen bor i mindre byer eller landsbyer.
Resten er natur, landbrug eller vand!

Der er nok mange, når de tænker på Polen, får et billede af grå kommunistisk fabrikker, kuglestøder- kvinder og kulde og sne. Men du er helt galt på den. Fra Krakow Gammel by i syd til Wroclaws gamle tyske bydel i vest, til Warszawas glitrende højhuse, blandet op med de traditionelle bygninger efter Gdansks Nordisk indflydelse. Polens byområder er faktisk rimelige pæne. Polske kvinde er, i mine øjne noget af verdens smukkeste, og er meget loyale overfor deres mænd og familie. Og vi skal ikke tale om Øl! En halv liter øl til 9 kr. Tobak er også til at betale, da en pakke Prince koster ca. 8-9 kr!

Klik for at forstørre - Udsgit over Unichowo (Polen)
Udsgit over Unichowo (Polen)
Polsk landskab er smukt, grønt, enorm, isoleret og vildt! En af de få europæiske lande, hvor man kan stadig stå i en mark på landet i en time og ikke høre en mekanisk lyd. Søer, skåret ud af landskabet af gletschere, omgivet af skove og prop-fyldte med fisk! Store åer med kæmpe sand-banker, hvor maller lurer og karpe solbader i det lave vand - mens bæveren gnasker løs på træerne!

Polens sø-område, Mazurka, er primært et ferie sted for polakker - men mere og mere for udenlandske turister, som har trang til små træhytter ved vandet og fiskeri efter 'skidtfisk' store aborre, gedde og Sandart.

I Polen, som mange andre lande er der et fisketegn. Her er der dog en prøve som skal bestås først. Turister er dog fritaget for prøven og kan købe en turist fisketegn! Jeg er nød til at stolt at fortælle, at jeg er den eneste englænder som har bestået prøven!

Hvis man fiske et privat eget vand er der ikke behov for fisketegn. Ud over de mange søer, findes der også mange tidligere, statsejede karpedambrug, som naturen er taget tilbage. Glemt og upassede. Vokset til, sammen med karperne! Mange af dem er fyldt med undervands træer, rødder og dækket af åkande og rør skov. Dyrelivet er fantastisk. Søerne i Polen er tit midt på landet, kilometer fra butikker, tankstationer og mennesker generelt.

Blå juveler, i en grøn pude!

Klik for at forstørre - Udsgit over Unichowo (Polen)
Udsgit over Unichowo (Polen)
Der er mange fisk og presset fra fiskeri er minimalt. Der er meget naturligt mad til fiskene og deres kondition er i top. Vandkvalitet er også i topform af en meget enkelt grund, Polske bønder har ikke råd til kunstgødning og der er kort set ingen udvaskning af nitrater i vandet! Rent - klart og (næsten) uden forening!

Der findes et væld af insekter, fugle, krybdyr og pattedyr. Det er ikke uhørt at se elg, bæver og jærve. Der er også mange fugle, som er et særsyn i Danmark. Fiskeørn er ikke et sjældent syn. Af andre fiske arter kan der navnes knude og stør. Der er også bjørn og ulve, men rolig. Det op holder sig i bjergene, langt væk fra Karpevande. Som nævnt er der mange insekter. Myg er et af dem som har fået det rigtig godt! Der kan anbefales på den kraftigst at huske en godt middel mod dem, hvis du ikke vil ædes livende i maj og den sommer som følger. Sommeren er for resten varm, normal er ca. 30 C men den har nået op til 40 C. Så solfaktor 10 er nok en go' idé til alle jer lyse vikinger.

Polen har nogen fantastiske betalings-vande, og det er disse, jeg plejer at fiske. Den største årsag er på grund af sikkerhed.

I gennemsnit tjener man i Polen ca. 1200 Kr netto om måneden - nogen steder er arbejdsløshed op på nær 55 %! At sætte sig ved en å med fiskergrej, som svarer til et hele årsløn, foran dig, er måske for stor en fristelse for nogen af den lokale ungdom.

Klik for at forstørre - Udsgit over Wygonin (Polen)
Udsgit over Wygonin (Polen)
Polsk, som jeg ifølge min kone er ret dårlig til, er et kæmpe problem til turister. Den lyder som intet andet på jorden. Tja russisk måske! Det er ikke til at gennemskue, ihverfaldt! Der er kort set ingen udenfor storbyen, som kan tale andet en Polsk, men du skal ikke lad det skræmme dig. Hverken fra Polen eller Polakker. Det Polske folk er et stolt folkefærd. Fantastiske værter, og ser på turister ikke kun som en vej til at forbedre deres økonomi, med en velkommen tilføjelse til Polsk liv. De er også meget venlige. Specielt karpefiskere - mange af dem jeg har møde på brinkerne er nu gode venner.

Jeg er kendte af Karpiarstwo (polsk for karpefiskere) som "Nasz Anglik" - "Vores Englænder" Det er meget sjovt, når vi besøger et nyt vand og den lokal 'ekspert' kommer for at fortælle den udlænding, at han gør det helt forkert. Indtil han erfarer, at "Anglik" har fanget de fleste 10 og 15 kg karper i Polen i år. Der er omkring 10.000 karpefiskere her, deraf er der måske 1000 som er bidt af den gale karpe. Af disse ville jeg sige, at er der måske 100, som er eliten. Så med 9300 søer er der én karpefisker til en sø, fire åer og en masse af mindre moser!

Klik for at forstørre - Wygonin (Polen), Spejlkarpe, 20,0kg, Przemek Mroczek
Wygonin (Polen), Spejlkarpe, 20,0kg, Przemek Mroczek
Jeg har boet Polen i 7 år men har kun fisket efter karpe her i et år. Mit først polsk karpe på 17,69 kg næsten fordoblede min personlige rekord i England. (9.53 kg) Ikke så ringe for en gale englænder, som brugte to dage på at kortlægge søen og 6 timer oppe i en vejrmølle med en kikkert! Jeg fangede også på en måned tre 13 kg karpe, tre 10 kg karpe og cirka 12 over fem kg. Og vi skal ikke snak om den store som sprang fri af vandet, over alle tre linje og så smed krogen. Der er meget i vente til jer!

Fiskeriet i Polen er superbt
Jeg tvivler meget på, at I har haft mulighed for at få en hel sø til jer selv før. Ikke noget med at tæske af sted fra parkeringspladsen til fiskepladsen, ringe chancer for ølbællende 'fiskere' ved siden af dig. Eller et vand som er gennem fisket døgnet rundt, med madding flyvende hen over vandet hele tiden. Bait boats bliver du heller ikke træt af - hvis en Polak skal have en båd, så køber han en rigtig en!

99% af fiskerne i søer er oprindelige fisk og har svømmet i søerne i årevis. Der er mindre udsætninger til at holde bestanden oppe, når der har været en hård vinter, og der er tale om 20 minus grader vinter!

Så skal vi kikke lidt på Polens førende karpevande?

Wygonin
Klik for at forstørre - Fiskehytten ved Wygonin (Polen)
Fiskehytten ved Wygonin (Polen)
Findes 100 km fra Gdansk og har et areal på 82,15 hektar. Den er 2,09 km lang og 534,92 m bred. Søen er resultatet af en gletscher som skar sig gennem landskabet. Den befinder sig midt i en natur reservat og er omgivet af høje træer, samt tilvokset på søbredderne. Alle fiskepladserne er kun tilgængelige i båd. Vanddybden går mellem en lille meter ned til 25 m. Bunden er i hoved træk rent sand, med kun nogen få planter og forhindringer, som er idealt til præsentation af agnen.

Der findes en gode bestand af flotte gyldne skælkarper og mørke, sorte spejlkarper. Søens rekord er på 20,41 kg, men støre fisk er tit set, men ikke fanget endnu! Der finder også knude, aborre til næsten 1,5 kg, Stør gedde, maller og sandart. Der er oven i købet nogen laks og ørreder.

Klik for at forstørre - Udsgit over Wygonin (Polen)
Udsgit over Wygonin (Polen)
Der er faciliteter i top klasse, med et flot stråtækt bjælkehus til fiskere, lige ud til vandet. Der er værelser med bad, køleskabe til madding, toiletter og senge. Hvis du kan komme væk fra søen er der en bar med pool bord til at få tiden til at gå.

Og hele området er sikret mod uvedkommende. Adgang er kun via den kæmpe elektronisk smedejernsport. Mad kan også bestilles og er 'bragt til døren' med båd sammen med drikkevand. Alle fiskere er bragt til deres fiskepladser af vandets opsynsmand, Zbigniew - som også kan tage sig af forfodring - hvis du kan tale Polsk for at bestille det altså!

Unichowo
Klik for at forstørre - Unichowo (Polen), Spejlkarpe
Unichowo (Polen), Spejlkarpe
Ikke ret langt fra Wygonin er endnu et klasse fiskevand Unichowo, i Kaszuby, Polens gletscher naturreservat. Fiskevandet er ved en lille landsby og adgang er via Opsynsmandens indkørsel. På modsatte side er et Palads; der er også en sump hvori der findes en gummiged og dens fører!

Søen er en efterladenskab af den kommunistisk tid, og er en gamle Karpefarm. Det er dog en naturlig sø. Den dækker 19,83 hektar og dybden ligger mellem en og 8,8 m. Bunden er en blanding af blød mudder og sand. Dækket med åkander rundt i kanterne, og rør skov ved brinken, og rigeligt med træstubbe og rødder for karperne at stik af til. Vandet trives da der er masser af ilt, som er tilført af de 4 underjordiske kilder, som har udstrømning i den.

Klik for at forstørre - Udsgit over Unichowo (Polen)
Udsgit over Unichowo (Polen)
Der er en pænt bestand af karper mellem 4 og 7 kg men også mange over 20 kg. Rekorden er p.t. på 21,77kg. Da den har været opdrættet karpe her siden 1939, mener jeg der er langt støre fisk at finde. Faciliteterne i Unichowo er lidt mere basale, med udendørs bad/WC plads! Opsynsmanden, Gregzorz, sammen med sin kone, sørger for forudbestilt mad. Igen bragt ud til dig i båd.

Hvis vi nu kører østpå mod Warszawa, Polens hovedsted, har søerne en helt andet form.

Krzyczyki
Klik for at forstørre - Krzyczyki (Polen), Spejlkarpe
Krzyczyki (Polen), Spejlkarpe
Den første vi skal kikke på hedder Krzyczyki, og var en mindre grusgrav, men er nu en 'country club', hvor søde Polsk kvinde tage ride timer, mens deres børn leger med Lamaer i mini zoo'en. Der er døgn vagt på hele området. Det dækker 3,04 hektar og indeholder nogen af de største karper i Polen. Dybden er i snit 5 m, men svinger mellem 30 cm til næsten 9 m. Ingen vandplanter at snakke om og en undervands forhindring! En sandet bund og et par toppe og grusbanker.

Karperne her går helt op til 24,04 kg. Og der er mange i 10, 13, og 18 kg klassen. Der er lys spejlkarpe, Skælkarpe og nogle store græskarpe, stør og et par maller. Der findes også pæne rudskalle. Jeg så en i år som trak vægten helt ned til 1,81 kg!

Stedet er meget sikret og der findes et hotel, en fiskerhytte, bad og WC. Parkeringspladsen er også sikret. Køkkenchefen, Renata, bringer også mad ud til fiskepladserne.

Eldorado
En anden sø, ligger 70 km fra Warszawa, Der findes alle faciliteter som i Krzyczyki, men søen er lidt støre: 9,71 hektar, er lidt smallere, og har en gennemsnitsdybde på 4,88 m.

Dog der er mange steder hvor der er kun 1,5 m vand over toppe og banker. På bredden findes skovbeplantning. Natfiskeri er ikke normalt tilladt, da der har været tyvfisker på spil, men jeg kan glad fortælle, at mine gæster må godt fisk om natten. Dette kan godt betale sig da søen har en fin bestand af smukke gyldne skælkarper op til 15,88 kg.

Klik for at forstørre - Eldorado (Polen), Skælkarpe 10,0kg
Eldorado (Polen), Skælkarpe 10,0kg
Polen er et smukt sted at fiske og slappe af, og man kan være sikker på, at alt du fanger er oprindelig polsk og har vokset op i den sø du fanger den i - i modsætning til England eller Frankrig hvor fiskerne er flyttet rundt til de vande, som har flest penge. Karpefiskeri i Polen er som det var i starten. Øde, urørt, og vildt! Specimenfiskeri når det er bedst!

Karpefiskeri i Polen er i vækst, med agn og grej firmaer, som producerer kvalitets grej og effektiv agne til fornuftige priser. De kommercielle vande har brug for flere klienter og ønske at forøge interesse for sporten og fiskeplejen. Mange af vandenes ejere kan se den respekt, de polske karpefiskere viser "Englænderne", som er set som opfindere af karpefiskerirt, og ser på dem som løsning til deres behov.

Det blev mere åbenlyst for mig, at jeg havde lyst til at returnere noget til sporten som tak for alt jeg havde fået ud af det. Da jeg blev kontaktede af ejerne af disse vande og bedt om jeg havde lyst til at være deres agent på det engelske marked, begyndte hjernen at snorre. Efter tre måneder besluttede jeg at prøve.

CHAPS
Klik for at forstørre - Udsgit over Unichowo (Polen)
Udsgit over Unichowo (Polen)
"Carping Holiday Adventures Polish Style" blev født. Vi stiller Bivvy, bed-chair, nets, og måtte til rådighed for vore gæster. Enten kan du medbringe alt dit eget grej, eller kan du for den beskedne sum af Kr. 400 (ca.) leje et 3 stang/rodpod sæt. Og du tager dine egne hjul og bidmeldere med på flyveren. Vi henter jer fra lufthavnen og kører dig direkte til karpefiskerens paradis.

Polen er det ny og naturlige karpefiskeri-land.

Her får du adgang til bad, toilet, 3 måltider om dagen OG en guide som på engelsk hjælper dig nyde både dit fiskeri og opholdet. Nogen søer bookes eksklusivt til dig, andre søer får du prioritet til alle pladser

Klik for at forstørre - Udsgit over Krzyczyki (Polen)
Udsgit over Krzyczyki (Polen)
På vores ny webside http://www.chapspoland.com kan du læs alt om ture og fiskepladserne. Husk at sige hvor du hørt om CHAPS, når du du booker! Jeg vil gerne takker alle mine mange vener på http://www.carp-forums.com og http://www.carpforum.co.uk. To rigtige gode fora som hjalp mig igennem en stressende tid med valg af grej og for at dele deres egne erfaringer med mig og deres støtte i at starte CHAPS.

At vende tilbage til karpefiskeri har ændret mit liv, freden er kommet tilbage. Stabilitet og mindre frustration og stress har bragt mig væk fra den monster af en reklamemand til mennesker igen. Nu har jeg mulighed for at udføre mine drømme: Fiskeguide på fuldtid, og jeg glæder mig til at mødes med jer ved vandet. Måske er du der, når mine næste drømme bliver til virkelighed. Den Polsk rekord for karpe er på lidt mindre end 30 kg.

Steve Whittle, aka Expat in Poland
Web: http://www.chapspoland.com
E-mail: steve@chapspoland.com
Skype: chapcarpingpoland[Sitemap]
Nyeste billeder i galleriet
Henter billeder, vent venligst...